Sociale projecten  2019 – 2020

Naast de bijdragen aan de Projecten van Rotary International (o.a. End Polio now, Foundation),
Naast onze jaarlijkse ondersteuning van Levensloop Genk (onder leiding van InnerWheel en mede-ondersteund door de 2 andere Genkse Rotary clubs én Rotaract)
heeft Rotary Club Genk Staelen volgende duurzame projecten geïnitieerd én ondersteund :

• Bestrijding Kinderarmoede (via Campus O3)
    • Het Kinderarmoedefonds is een fonds waarop medewerkers van campus O3 een beroep kunnen doen om acute financiële noden te lenigen, welke niet in aanmerking komen om gefinancierd te worden door een andere officiële instantie zoals bv OCMW. Jaarlijks wordt een gedetailleerd verslag over de besteding van de gelden overgemaakt aan onze club.
    • In de Klas van Socrates bieden we kinderen/jongeren én hun ouders studie- en leerbegeleiding op maat. Elke week kunnen leerlingen uit het 5de en 6de leerjaar* en het 1ste en 2de jaar secundair onderwijs er terecht voor begeleiding bij (oa):
  1. Het 'leren leren'
  2. Het uitbreiden van de (schoolse) taalvaardigheid
  3. Begrijpend lezen
  4. Leren plannen
  5. Leren structureren en synthetiseren
Ook met de ouders wordt er consequent gecommuniceerd over studievoorwaarden en ouderlijke vaardigheden. De plaatsen zijn beperkt. Het aanbod is niet vrijblijvend: we vragen om inzet en betrokkenheid van de leerling én de ouder(s).

Met de opbrengst van de twee volgende edities focussen we op initiatieven die een duurzame ondersteuning bieden in de bestrijding van de toenemende kinderarmoede in onze stad. Ook het Jongenstehuis en Vincentius Genk kunnen volop op onze én dus jullie steun blijven rekenen.

Verder ondersteunen we tijdens dit werkingsjaar ook volgende projecten:

• vzw Vicky & Alexis:
    • In januari 2010 verwoestte een explosie een gebouw in Luik waarbij 16 slachtoffers vielen, waaronder Alexis Robert en zijn vriendin Vicky Storms en hun twee vrienden Pierre Guilliams en Charlotte François.
      Alexis en Vicky hebben zich altijd zorgen gemaakt over de wereld om hen heen. Ze waren gevoelig voor de problemen van mensen in nood en waren persoonlijk betrokken bij de strijd tegen cystische fibrose. Het is daarom heel natuurlijk dat de families ROBERT en STORMS de Vicky and Alexis Foundation hebben opgericht om hen te eren.
      De Stichting biedt financiële steun aan mensen die op de een of andere manier door dodelijke slachtoffers zijn getroffen en geen hulp ontvangen. Bij het werven van fondsen wil ze zorgen voor de zwaksten in onze samenleving en voor degenen die het slachtoffer zijn geworden van een ramp. Het helpt mensen en gezinnen in zeer ernstige noodsituaties totdat ze steun krijgen van officiële instanties of weer zelfvoorzienend zijn.
      De stichting wordt vertegenwoordigd door een smiley. Geen ander symbool dan een grote glimlach kan Vicky en Alexis beter voorstellen.

• Ter Heide Zorginstelling:
    • Ondersteuning bij de aankoop van een elektrische rolstoelfiets. Fietsen is een bijzonder aangename activiteit voor hun bewoners. Het verruimt hun grenzen en bevordert hun integratie en inclusie. Door zich zichtbaar te maken in het dorp of in de stad kunnen ze Ter Heide en hun bewoners écht deel uit laten maken van het dorp of de stad.
  • vzw Benetiet / Destination #400:
    • Ondersteuning van deze vzw die ijvert voor het terugbetalen van borstreconstructies met eigen weefsel. Dit is ondertussen geslaagd, de resterende gelden worden in een vzw gestoken die onderzoek doet naar een vaccin om patiënten met kanker te beschermen tegen uitzaaiingen door middel van dendritische cellen.
  • vzw Añañau:
    • Asociación ONG Añañau is een lokale ngo en non-profit organisatie die in december 2014 werd opgericht in Cusco, Peru. Ze werkt met kinderen en jongeren tussen 4 en 18 jaar oud die in situaties van extreme armoede en onstabiele familiesituaties leven in het district San Jeronimo, een buitenwijk van
      Cusco. Sinds januari 2015 is de organisatie als officiële ngo erkend in Peru.
    • Visie en Missie:
      • Omdat ze geloven in de kracht van goed onderwijs als springplank naar een betere toekomst, is Añañau in de eerste plaats een onderwijsproject. Via huiswerkbegeleiding en spelend leren stimuleren ze met Añañau de ontwikkeling van de kinderen en trachten ze nieuwe kansen te creëren. Ze stimuleren kinderen in het ontplooien van hun talenten en bieden hulp waar ze het moeilijk hebben. Door de kinderen te laten geloven in hun eigen mogelijkheden en vaardigheden willen ze hen op weg helpen naar een betere toekomst en een zelfstandig leven.
      • Via educatie wil Añañau (kans)armoede tegen gaan. Hiervoor biedt Añañau hulp op 3 gebieden: onderwijs, gezondheid en algemene en socioculturele ontwikkeling. Daarnaast vinden ze het belangrijk om samen te werken met de ouders en de gemeenschap. Via workshops en activiteiten trachten ze hun
        betrokkenheid en participatie te vergroten en werken ze rond bewustwording en empowerment.
  • Enkele kleinere lokale projecten die we dankzij onze steun kunnen helpen om hun dagelijkse werking te financieren.

Sign up for news & events